Akademin – blivande landslagsspelare?
Som de flesta vet så finns i sverige en satsning på ungdomar för landslagsspel, Rugbyakademin. Vi i Lugi har spelare med, och vi hoppas att fortsätta med det. Information om akademin finns på rugbyförbundets hemsida, nedan är saxat från deras sida! I stockholm har även ett idrottsgymnasium valt att ha rugby som tillval, Jensen gymnasiet. För mer info om akademin och upplägg gå in påwww.rugby.se och förbundet
http://iof3.idrottonline.se/templates/Workroom.aspx?id=2510
Frågor och svar om rugbyakademin
Vad är en nationell akademi?
Akademin riktar sig mot de bästa spelarna, killar och tjejer, mellan 16 och 19 år och som har potentialen att spela landslagsrugby. Det handlar om att låta de bästa spelarna samarbeta med de bästa tränarna i det bästa rugbyprogrammet.
Spelarna kommer att gå på JENSEN gymnasiet i Stockholm under sin gymnasietid. Som en del av deras studier kommer de att ha 6-10 timmar rugbyrelaterad undervisning per vecka (mångden rugby beror på övriga studieresultat). Utöver detta finns det också möjlighet att göra projektarbeten inom rugbyn (tex genom att hålla skolträningar) och de normala gymnastiktimmarna.
Varför behöver vi en nationell akademi?
Som en del av SRF strategiska plan för 2008-2011 har svensk rugby som målsättning att våra landslag ska stiga i rankinglistorna. Detta innebär att vi behöver spela och tävla mot lag som för ögonblicket rankas högre än oss. För att göra det, och prestera väl, behöver vi spelare som är bättre, skickligare och mer vältränade för att tävla på den nivån. Därför måste vi redan nu börja jobba med våra talangfulla spelare med potential för att utveckla dem till de spelare vi behöver i framtiden. De regionala akademierna fungerar, och vi ser redan förbättringar, men vi möter bara spelarna i genomsnitt 1-2 gånger per månad. För att träna på elitnivå måste den kontakten ökas.
Vad kommer de att göra i den nationella akademin?
Varje spelare kommer att ha en individuell plan, skräddarsydd för att möta deras behov som rugbyspelare. Kraven på en pelare och en klunghalv skiljer sig åt, så vi kommer att arbeta med att utveckla deras individuella skicklighet på positionen de spelar. Vi kommer att arbeta med spelförståelse likväl som med fitness, mental träning och kost m.m. Helt enkelt kommer de att förberedas i hur man blir en rugbyspelare på toppnivå. Spelarna kommer att arbeta med de bästa tränarna (landslagstränare, specialister och andra utifrån) för att säkerställa bästa tänkbara stöd.
Vi kommer också se till att alla spelarna går en grundläggande domar- och tränarkurs, så att de dels får insikt om alla aspekter av spelet och dels kan ge något extra tillbaks till rugbysverige.
Varför JENSEN och vilka är de?
Eftersom den teoretiska utbildningen är viktigast, och alltid kommer först, är det viktigt att vi jobbar med ett gymnasium där de först och främst har en bra utbildning. JENSEN erbjuder det. Nyligen fick de pris för bästa gymnasium i Stockholm, och de har en framåtsträvande, professionell organisation vars värden och mål går hand i hand med våra.
Hur valde ni ut spelarna?
Spelarna valdes ut från de regionala akademierna och efter att ha sett dem spela för akademilag och klubbar. Dessa spelare har visat sig ha rätt attribut och potential för att bli landslagsspelare. Vi bjöd in de 15 bästa spelarna och deras föräldrar till ett öppet hur i Stockholm i december, då skolan och programmet presenterades. Som resultat av detta har åtta valt JENSEN i första hand, och två har valt det i andra hand.
Spelare som valt JENSEN i första hand
Alfred Meitman, Pingvin (Trelleborg) – uthalv
Chris Haslam, Helsingborg – andra center
Nicklas Rissanen, Vänersborg – tredjeled
Emil Sandberg, Stockholm Exiles – Prop el tredjeled
Chris Grant Petterson, Helsingborg – Ytter
Madeleine Jansson, Stockholm Exiles – Forward
Tove Viksten, NRK Troján (Norrköping), Prop
Ellen Johnsen, Vänersborg, Back
Spelare som valt JENSEN i andra hand
Oscar Evelyn, Enköping – Ytter
Anton Andersson, Vänersborg – center
//Louise